Щодень 30-40 фахівців обласного управління Держпродспоживчслужби проводять перевірки за дотриманням карантинних обмежень на Черкащині. Долучають до роботи представників Національної поліції, органів місцевого самоврядування та журналістів. Лише з початку цього тижня провели 300 перевірок, у 40% з яких виявили порушення.
За цей час найбільше порушень реєструвалось у закладах громадського харчування – дві третини перевірених об’єктів (75%) та більш як у половині закладів продовольчої торгівлі (53,0%). Про те, як контролюють дотримання карантинних норм на черкащині розповів начальник управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в області Володимир Папач на традиційному брифінгу в ОДА під головуванням очільника області Олександра Скічка.
– Загалом з початку року Держпродспоживслужба області провела 5342 перевірок, порушення санітарного законодавства, протиепідемічних заходів виявлені у 17% випадків, – каже Володимир Папач. – Найбільш характерними порушеннями залишаються недотримання дезінфекційного, маскового режиму, відсутність температурного скринінгу працівників, відповідного маркування для перебування в черзі та ін. За результатами цих перевірок склали 257 протоколів про адмінправопорушення у сфері санітарного законодавства. На сьогодні наклали 205 штрафів на загальну суму понад 61 тис. грн, застосували одну фінансову санкцію до суб’єкта господарювання на 3400 грн.
Він додав, що, згідно чинного законодавства, штрафи за порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм можуть сягати 34 тис. грн. (від 1 до 2 тис. неоподаткованих мінімумів доходів) для громадян та 170 тис. (від 2 тис до 10 тис. неоподаткованих мінімумів) для посадових осіб. Штрафи накладаються за рішенням суду.
За інформацією пресслужби Черкаської ОДА