29.08.2025      127      0
 

Черкащина реалізує реформу шкільного харчування


На фото - Ігор Табурець та Олена Зеленська

Смачне, корисне, якісне. Саме таким має бути шкільне харчування. Щоб діти не просто харчувалися, а хотіли йти до їдальні. Для цього в області системно впроваджують національну реформу.

Разом з її ініціаторкою – першою леді України Оленою Зеленською – начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець відвідав кілька шкіл у Черкасах та Смілі. Там уже модернізували харчоблоки, а головне – змінили підходи до харчування дітей.

На фото - одна з їдалень
На фото - кухня
На фото - Олена Зеленська на кухні одного із закладів освіти
На фото - кухарки в одному із закладів освіти
На фото - кухня

У межах візиту перша леді України ознайомилася з роботою закладів освіти, які вже реалізували модель «базова кухня». Кожна зі шкіл має власний харчоблок. Два з них оновили коштом державної субвенції, один – з міського бюджету.

– Для багатьох батьків упевненість у тому, що їхніх дітей у школі гарантовано нагодують, стає важливим аргументом при виборі громади для життя, – зауважила перша леді України. –  Це означає розвиток регіону, зростання економіки, зміцнення спільнот. Окрім того, одна з головних цілей реформи – це рівність. Ми прагнемо, щоб незалежно від місця проживання дитини – у великому місті чи найменшому селі – вона мала доступ до якісного, безпечного та смачного харчування.

На фото - спільна зустріч з командою першої леді і представниками територіальних громад
На фото - спільна зустріч з командою першої леді і представниками територіальних громад

Це – не поодинокі приклади вдалих проєктів на Черкащині. Це системна робота, яку вже розпочали в навчальних закладах області. 

Про реалізацію реформи йшлось на спільній зустрічі з командою першої леді і представниками територіальних громад. Участь у ній також взяли заступник керівника Офісу Президента Віктор Микита та заступник міністра освіти й науки України Андрій Сташків.

– Нам вдалося різною мірою оновити вже 60% харчоблоків в області, – наголосив начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець. –  З них 10 – коштом державних субвенцій. Наразі 4 проєкти перебувають у роботі. Очевидно, що успіх реформи залежить і від людей. Наші кухарі активно підвищують кваліфікацію. Цьогоріч запустимо на Черкащині потужний харчовий хаб.

На фото - спільна зустріч з командою першої леді і представниками територіальних громад
На фото - спільна зустріч з командою першої леді і представниками територіальних громад

Крім цього, завдяки ініціативі Президента України, державній підтримці та співпраці з громадами вдалося в першому півріччі забезпечити безоплатним гарячим харчуванням майже 35 тисяч учнів початкових класів на Черкащині.

– Реформа шкільного харчування – це не лише про їжу, – наголосив очільник області. – Це про здорове майбутнє наших дітей. Тож працюємо далі і масштабуємось. 


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *