14.11.2024      35      0
 

Освітяни Черкащини представили свої напрацювання на Саміті шкільного харчування


 Освітяни Черкащини представили свої напрацювання на Саміті шкільного харчування

Міжнародний досвід для здорового майбутнього школярів. У Києві відбувся перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування. Черкащина на цьому заході представила власний досвід впровадження реформи шкільного харчування. Про це інформують в управлінні освіти і науки ОВА.

Саміт зібрав близько 500 учасників. Подія проходила на двох сценах і включала експо-зону, де представили 40 проєктів з різних регіонів України. 

 Освітяни Черкащини представили свої напрацювання на Саміті шкільного харчування

Черкащину на заході представляли заступник начальника ОВА Олександр Шамрай і делегати від громад Умані, Сміли та Черкас. Напрацювання у напрямку розвитку шкільного харчування представили фахівці департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради. 

 Освітяни Черкащини представили свої напрацювання на Саміті шкільного харчування

Під час заходу перша леді Олена Зеленська разом із міністром освіти і науки Оксеном Лісовим та міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком презентувала реформу шкільного харчування.

– Їжа – значна складова успіхів у навчанні й житті, – наголосила перша леді. – Тому найперше ми зібрали за одним столом одночасно багато різних інституцій і почали діяти, крок за кроком. Сьогодні я пишаюся тим, що всупереч війні відбулося оновлення стандартів і нормативної бази, модернізуються старі кухні та їдальні, побудовано першу фабрику-кухню. Сотні кухарів та управлінців підвищують свою кваліфікацію. Якісне й корисне харчування з’являється навіть там, де учні роками не мали доступу до гарячих обідів.

Олена Зеленська на Саміті шкільного харчування

Саміт став важливою платформою для розробки стратегій у шкільному харчуванні, що забезпечить дітям доступ до якісної їжі та підтримає місцеві економіки. Шкільне харчування стає частиною глобальної стратегії сталого розвитку завдяки зусиллям європейських країн та міжнародних партнерів.

Довідково:

  • Черкаська область реалізує програму реформування шкільного харчування до 2029 року.
  • 99,5% шкіл області мають базову модель організації харчування, 0,5% — опорну.
  • Харчові норми виконуються на 90%, меню оновлено в усіх школах.
  • Система НАССР діє у 100% харчоблоків шкіл області.
  • Середня вартість харчування на учня в області — 46 грн.
  • 87% учнів отримують харчування, з них 75% — гаряче.
  • 67 шкіл у 17 громадах беруть участь у проєкті Всесвітньої продовольчої програми ООН для підтримки харчування учнів 1-4 класів.
  • Держава виділила 87,6 млн грн субвенцій для забезпечення гарячим харчуванням учнів молодших класів.
  • У Черкаській області створюють кулінарний хаб для навчання кухарів шкільних їдалень.
  • Видано 1,5 тисячі навчальних посібників із здорового харчування для шкіл області.
  • На ремонт 8 харчоблоків виділено 38 млн грн субвенції.

За інформацією Черкаської ОВА


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *