25.10.2024      69      0
 

Уповноважена особа з питань запобігання та виявлення корупції у Черкаській РВА пройшла тестування на визначення рівня зрілості системи доброчесності в організації


Мета тесту – оцінити рівень зрілості системи доброчесності в організації, як загалом, так і по окремих напрямках роботи.

Оцінювання проводилося за такими критеріями:

  • Роль керівника (Tone at the Top / “Тон згори”) – лідерство
  • Цінності: доброчесність і корпоративна культура
  • Розвиток: освіта в організації
  • Відкритість
  • Роль уповноваженої особи (підрозділу) з доброчесності (запобігання корупції)
  • Стратегія доброчесності: стандарти політик та процедур
  • Управління корупційними ризиками
  • Аналіз проєктів актів, кандидатів на посади та контрагентів
  • Правозастосування: канали повідомлень та робота з викривачами
  • Нагляд: аудит ефективності системи доброчесності.

Оцінивши рівень зрілості процесів та користуючись Моделлю зрілості доброчесності (запобігання корупції), можливо визначити, які наступні кроки необхідно реалізувати на шляху до розбудови доброчесної, а отже, і ефективної організації.

За результатами пройденого тестування визначено, що система доброчесності у Черкаській районній військовій адміністрації перебуває на четвертому (вимірюваному) рівні. Цілі системи доброчесності (запобігання корупції) встановлені та вимірювані керівником організації, організація не тільки має прописану програму дотримання норм, але й використовує дані та метрики для моніторингу ефективності своєї діяльності; працівникам близька цінність доброчесності, кожен захід з мінімізації корупційних ризиків оцінюється та аналізується, у тому числі із залученням експертів та громадськості; публічно висвітлюються кількісні показники роботи; дотримання норм вважається частиною стратегічного планування організації й інтегроване в бізнес-процеси; частиною запобігання корупції стає етика; проводиться аудит всієї системи доброчесності.

Нагадуємо, що Національне агентство з питань запобігання корупції розробило тест на визначення рівня зрілості системи доброчесності, а отже і ефективності, в організації, який доступний на офіційному веб сайті НАЗК.

Тест буде корисний для керівників організацій, уповноважених з доброчесності (запобігання та виявлення корупції), фахівців з розвитку персоналу і тих, хто прагне систематизувати, вдосконалювати та контролювати робочі процеси для розбудови доброчесності та запобігання корупційним ризикам.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *