01.03.2023      356      0
 

ПАМ’ЯТКА щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час облаштування місць тимчасового перебування ВПО


       Війна в рази збільшила кількість внутрішньо переміщених осіб (далі – ВПО). Багато хто з них живе, або проводить певну кількість часу в спеціально облаштованих місцях для перебування переселенців. 

       Військові дії, велике скупчення людей у вагонах поїздів та в місцях для ночівлі, відсутність сталого доступу до проточної води і засобів гігієни можуть загрожувати спалахами і швидким поширенням інфекційних хвороб. Запобігти цьому можна завдяки застосуванню адекватних засобів профілактики. Серед них: забезпечення постійного водопостачання якісною та безпечною  питною водою, належних санітарно-гігієнічних умов  та доступу до медичних послуг. 

      Ці мінімальні вимоги дозволяють ВПО, які вимушені перебувати у місцях тимчасового перебування, проживати у безпечному та здоровому середовищі життєдіяльності а саме:

  • Місця тимчасового перебування ВПО  необхідно облаштувати з урахуванням наявної транспортної, медичної, торгівельної та спортивно- оздоровчої інфраструктури;
  • Житлова зона місць тимчасового  перебування ВПО має бути забезпечена належним освітленням, місцями для сну та відпочинку;
  • Параметри мікроклімату  приміщень повинні бути максимально наближені до рекомендованих:18 С при відносній вологості 30-70%;
  • При розміщенні спальних місць для ВПО необхідно формувати мінімальну відстань між ліжками в 1 м та 0,8м від зовнішніх стін;
  • На території місць тимчасового перебування ВПО має бути організоване місце для приготування їжі та зберігання продуктів та / або забезпечене централізоване харчування з дотримання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів;
  • З метою недопущення виникнення випадків захворювання на гострі кишкові інфекції в місцях тимчасового перебування ВПО забороняється вживання в їжу страв, приготовлених поза межами організованих місць для приготування їжі, окрім централізованого харчування;
  • За можливості, місця тимчасового перебування ВПО мають бути забезпечені бездротовим доступом до мережі Інтернет;
  • Місця тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до електричної мережі з можливістю підзарядки портативних електронних пристроїв та засобів зв’язку;
  • Під час організації та облаштування місць тимчасового перебування слід забезпечити взаємодію із закладами охорони здоров’я, які надають медичну допомогу на відповідній території;
  • У місцях тимчасового перебування ВПО повинні мати доступ до медичної допомоги та лікарських засобів. За потреби, у місцях тимчасового перебування організовується чергування медичних працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу на відповідній території. При перебуванні одночасно понад 100 осіб наявність медичного працівника обов’язкова;
  • ВПО при прибутті до місця тимчасового перебування та при підготовці подальшого організованого переміщення до інших таких місць обов’язково  оглядаються медичним працівником;
  • В місця тимчасового перебування ВПО необхідно передбачити можливість виокремлення приміщення для осіб, які мають симптоми інфекційних захворювань;
  • У разі виникнення у ВПО, які знаходяться в місцях тимчасового перебування, симптомів гострого респіраторного захворювання, гострої кишкової інфекції тощо, така особа підлягає ізоляції в окремому приміщенні з обов’язковим зверненням за медичною допомогою до медичного працівника. У разі відсутності окремого приміщення виділяють частину приміщення, яку виокремлюють (наприклад, ширмою), з мінімальною відстанню в 1,5-2 м до інших осіб;
  • Про випадок виникнення підозри на інфекційну хворобу у ВПО, яка знаходиться у місці тимчасового перебування, медичний працівник повинен заповнити форму первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення», затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 08 червня 2006 року
    за № 686/12560, та надати її до центру контролю та профілактики хвороб (лабораторного центру МОЗ) відповідної адміністративно-територіальної одиниці, де розташоване місце тимчасового перебування ВПО, для проведення епідеміологічного обстеження (розслідування) та вжиття необхідних протиепідемічних заходів;
  • За можливості необхідно організувати надання психологічної допомоги ВПО, які знаходяться в місцях тимчасового перебування;
  • Місця тимчасового перебування ВПО повинні бути забезпечені рідким милом, антисептиками, паперовими рушниками, облаштовані місцем для обробки рук антисептиком;
  • Функціонування місць тимчасового перебування ВПО під час карантину, установленого Кабінетом Міністрів України, організовується із дотриманням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, підтримання фізичної дистанції не менше одного метра та з використанням засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або масок, у тому числі виготовлених самостійно, із забезпеченням їх збору та утилізації;
  • В місцях тимчасового перебування ВПО проводиться регулярне провітрювання не менше трьох разів на добу, вологе прибирання – один раз на добу, дезінфекція поверхонь, до яких часто доторкаються – не менше 2 разів на добу. Вологе прибирання із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів проводиться не менше одного разу на тиждень або у разі забруднення біологічними рідинами. Вологе прибирання санвузлів в проводиться із застосуванням мийно-дезінфікуючих засобів щоденно;
  • Додатково в місцях тимчасового перебування ВПО забезпечується своєчасне проведення необхідних дезінфекційних, дезінсекційних, дератизаційних та інших санітарних і протиепідемічних заходів;
  • Тверді побутові відходи в місцях тимчасового перебування ВПО повинні збиратися у контейнери встановлені на майданчиках з твердим покриттям та відповідним накриттям. Термін зберігання в холодний період року (при середньодобовій температурі – 5 град.С і нижче) повинен бути не більше ніж 3 доби, а в теплий період року ( при середньодобовій температурі більше ніж +5 град.С) не більше ніж доба (щоденне перевезення).

ЯК РОЗПІЗНАТИ ТА ВБЕРЕГТИСЬ ВІД ГРИПУ?!

Грип – це небезпечне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті. Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим.

Як запобігти зараженню на грип?

Для кого грип найнебезпечніший?

особи з хронічними захворюваннями (дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин) особи, що перебувають у спеціалізованих колективах та персонал цих закладів
особи віком понад 65 років   військовослужбовці
особи, що перебувають у закладах тривалого д огляду персонал ДНЗ, шкіл та інших навчальних закладів працівники критичної інфраструктури
діти віком 6 мiс – 5 рокiв особи, що перебувають в контакті з великою кількістю людей
персонал медичних закладів особи, які доглядають хворих на грип удома
вагітні  

Вакцинація від грипу ніколи не пізно!

  • Вакцинуватись можна протягом всього епідсезону з жовтня по травень
  • Щеплення посилює здатність організму протистояти грипу

                                                       ПАМ’ЯТКА

Як вберегти себе від захворювань гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь  в місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні т  а кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремий кухонний інвентар (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб на стихійних ринках;
  • не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • уникати контакту з особами з ознаками гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, у разі виявлення такої особи вжити заходів щодо її ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я.

                                                     ПАМ’ЯТКА

     Рекомендації щодо профілактики захворювання на COVID-19

 У місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб необхідно:

  • періодично проводити наскрізне провітрювання приміщень та вологе прибирання із використанням дезінфекційних засобів у житлових  приміщеннях та приміщеннях загального користування
  • дотримуватись правил особистої гігієни, регулярно обробляти руки спиртовмісним засобом;
  • дотримуватися правил респіраторної гігієни при кашлі та чханні прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя; відразу викидайте серветку в контейнер для сміття з кришкою і обробляйте руки спиртовмісним антисептиком або мийте їх водою з милом;
  • користуватися одноразовими масками при необхідності, проводити їх заміну, як тільки вони стануть вологими чи забрудняться;
  • уникати контактів з особами з ознаками гострого респіраторного захворювання, вжити заходів для їх ізоляції від здорових осіб та негайно повідомити про випадок відповідний заклад охорони здоров’я;

Довідково:

  • Респіраторні захворювання, такі як грип чи COVID-19 є висококонтагіозними ;
  • Від хворих  на респіраторні захворювання, віруси можуть поширюватися  в радіусі 1-1,5 м;
  • У людей, які захворіли на респіраторну інфекцію, в т. ч. COVID-19, симптоми можуть бути відсутні. Вони можуть передати вірус іншим людям, навіть не знаючи, що вони хворі. Тому у місцях скупчення необхідно тримати дистанцію не менше як 1 м один від одного;
  • Рекомендовано уникати  місць, де збираються великі групи людей, таких як класи, культурні та спортивні заходи, особливо схильні до високого ризику ускладнень респіраторних захворювань (наявні хронічні захворювання дихальної, серцево-судинної систем).

За інформацією «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *