Що робити громадянам, якщо припинилася централізована подача води – радять фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб:
– зробіть запас фасованої питної води в герметичній тарі з великим терміном зберігання із розрахунку 3 літри на добу на одну особу;
– використовуйте для пиття фасовану або прокип’ячену воду. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезараження води – для пиття та приготування їжі воду потрібно кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання;
– використовуйте питну воду з перевірених джерел нецентралізованого водопостачання (артезіанських свердловин, криниць тощо), а також тих, які рекомендовані органами місцевої влади;
– для харчування дітей віком до 3-х років використовуйте фасовану питну воду або воду з джерела, вміст нітратів у якій не перевищує гігієнічні нормативи – 50 мг на дм куб., що підтверджено лабораторними дослідженнями;
– зберігайте воду у прохолодному місці, захищеному від прямих сонячних променів (рекомендована температура від 5 до 20 градусів), узакритих ємностях (бажано скляних, емальованих або полімерних, що призначені для зберігання харчових продуктів). Щоб не сплутати ємності, нанесіть позначки щодо призначення води (вода для пиття, вода для господарських потреб тощо);
– наберіть в об’ємну тару воду для господарських потреб (10-12 літрів на добу на одну особу); по можливості зробіть запаси вологих серветок, сухого шампуню, одноразового посуду;
– застосовуйте термообробку продуктів (варіння, смаження, запікання тощо) під час приготування їжі.
Важливо! Якщо у місцевості є криниці, каптажі, свердловини або інші джерела питної води, дізнайтеся у керівників тергромади, старости села про якість води у них та їхнє точне місцезнаходження. Розробіть найбільш безпечний маршрут до джерела питного водопостачання, щоб у разі закінчення запасів можна було набрати воду.
Пам’ятайте! Вода належної якості – запорука недопущення виникнення інфекційних і неінфекційних захворювань та загострення хронічних хвороб.