06.10.2022      300      0
 

Як уникнути отруєння грибами – рекомендації фахівців Держпродспоживслужби Черкащини


Теплі дощові дні цієї осені сприяють активному росту грибів, і на Черкащині вже розпочалося «грибне полювання». Головне управління Держпродспоживслужби в Черкаській області звертає увагу черкащан, що в Україні щороку реєструються численні випадки отруєнь грибами, які нерідко завершуються летально.

За інформацією КНП «Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф ЧОР», за останні два тижні служба екстреної медичної допомоги зафіксувала 15 звернень жителів області. Усі пацієнти віком від 5-ти до 73-х років, серед яких 18-річна вагітна жінка, госпіталізовані.

Тільки за вчора на отруєння грибами «швидку» викликали тричі: у Черкасах до 18-річного хлопця, у Цвітковому до 46-річної жінки та навіть до 5-річної дівчинки в Уманському районі.

Як правило, до таких наслідків призводить незнання відмінних властивостей їстівних та отруйних грибів, внаслідок чого останні потрапляють до кошика.

         Проте іноді навіть їстівні гриби можуть стати причиною отруєння. Це буває у тих випадках, коли збирають та вживають гриби старі, перезрілі або ті, що зберігалися тривалий час.

Гриби належать до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води), тому їх обов’язково необхідно переробляти в день збору. Особливо швидко псуються гриби, які зібрані у вологу погоду.

Максимальний термін зберігання грибів не повинен перевищувати 24 години за температури не вище 10°С. Пов’язано це з тим, що зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) у грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни). Подібний процес відбувається у несвіжому м’ясі або рибі.

Отруєння грибами проявляється по-різному залежно від того, який гриб спричинив захворювання. Наслідки отруєння залежать, крім виду гриба, також від віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Найбільш тяжко переносять грибні отруєння діти, тому серед них найчастіше трапляються летальні випадки.

Перша допомога у разі отруєння грибами

Порятунок життя потерпілих багато в чому залежить від своєчасного надання їм долікарської допомоги. Що ж потрібно робити у разі появи перших ознак отруєння грибами?

Передусім необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «швидку медичну допомогу».

Одночасно, не чекаючи їх прибуття, хворого слід покласти в ліжко та промити йому шлунок: дати випити 4-5 склянок перевареної води кімнатної температури або содового розчину (1 чайна ложка соди на 1 склянку води), або слабкого марганцевого розчину (блідо-рожевого кольору). Після цього ви­кликати блювоту введенням у рот зворотного кінця ложки (або пальця) на корінь язика. Процедуру слід повторювати доти, доки промивні води не стануть чистими.

Після цього доцільно напоїти потерпілого прохолодним міцним чаєм, кавою або молоком. Приймати будь-які ліки та їжу, тим паче алкогольні напої забороняється, оскільки це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику.

Щоб запобігти отруєнню грибами, при їх збиранні та приготуванні необхідно дотримуватися наступних правил:

– не збирати невідомих грибів, збирати тільки ті гриби, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;

– у підозрілих та малознайомих грибах слід звертати увагу на колір шапочки, пластинок, м’якуша, наявність кільця на ніжці біля її основи, а також на запах гриба;

– при збиранні печериць та сироїжок гриби слід обов’язково виривати, а не зрізати, щоб мати можливість візуально оцінити все плодове тіло гриба, особливо нижній кінець ніжки. При вириванні печериць нижній кінець ніжки звужений, закруглений, із залишками ґрунту. У сироїжки нижній кінець ніжки буде закругленим, як колодочка ножа, гладеньким і чистим, з невеликим місцем відриву в центрі;

– наявність обідка вінчика не є обов’язковою відмінною ознакою блідої поганки. За умов посушливого літа, наприклад, у неї може зникати ця характерна ознака. Тоді за зовнішнім виглядом (колір шапочки та пластинок) вона дуже схожа на сироїжку зелену, зеленуху тощо;

– гриби необхідно збирати в екологічно чистих місцях, подалі від автодоріг, промислових підприємств та сміттєзвалищ. Гриби, всотуючи в себе вологу, вбирають і весь набір шкідливих речовин, які містяться у ґрунті лісу, насамперед це стосується важких металів – свинцю, ртуті, міді, кадмію, радіонуклідів;

– не дозволяйте дітям збирати гриби без догляду дорослих, зібрані дітьми гриби ще раз ретельно переберіть;

– зібрані гриби старанно розсортуйте за окремими видами, очистіть від землі, піску та листя, промийте водою і того ж дня відваріть декілька разів у підсоленій воді;

– не використовуйте відвари від грибів для приготування страв;

не слід маринувати або солити гриби в оцинкованому посуді;

перед маринуванням гриби слід проварити, попередньо розрізавши на частини;

– аби уникнути захворювання на ботулізм, не слід консервувати гриби в герметично закритий посуд. Солоні, мариновані гриби достатньо накрити двома шарами пергаментного паперу і щільно зав’язати.

Використовуючи ці поради, ви зможете уникнути можливих отруєнь грибами, а в разі отруєння значно зменшити дію токсинів на організм потерпілих.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *