24.06.2021      247      0
 

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави», – Олена Зеленська на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна»


Перша леді Олена Зеленська виступила на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна». Під час заходу обговорюються питання популяризації здорового способу життя, розвитку спортивної інфраструктури у громадах, доступності спорту для всіх верств населення, безбар’єрності у спорті, моделі здорової школи та індексу здоров’я школи, екології життя та чинників, що впливають на здоров’я нації.

Олена Зеленська відкрила другий день форуму, присвячений темі «Свідома Україна». Перша леді розповіла про реформу системи харчування у школах, започатковану за її ініціативою.

Здоров’я людини залежить від багатьох чинників: спадковості, стану довкілля, рівня медицини. Але на 60%, за даними ВООЗ, здоров’я людини залежить від способу життя: сну, харчування, рухової активності. Усе це – складові здоров’я.

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52 країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила дружина Президента.

У 2020 році було проведено аудит 500 українських шкіл щодо організації системи харчування та задоволеності шкільним харчуванням серед учнів. Виявилося, що:

– немає умов для дієтичного харчування: лише 15% шкіл у селах та 36% шкіл у містах здатні забезпечити дієтичне харчування учнів;

– обладнання зношене та застаріле: у 52% шкіл в селах та в 40% закладів у містах немає всіх необхідних приміщень та обладнання;

– немає достатнього розуміння принципів повноцінного харчування: у 16% шкіл у селах та в 29% закладів у містах не дотримуються норм харчування;

– повільне запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках: НАССР впроваджено лише в 15% шкіл у селах та в 19% закладів у містах;

– лише 7% дітей подобається те, чим вони харчуються у шкільних їдальнях.

У 2020 році з ініціативи першої леді України Олени Зеленської стартувала всеукраїнська реформа системи шкільного харчування. Була створена широка міжсекторальна група, учасниками якої стали представники Міністерства охорони здоров’я, Міністерства розвитку економіки та торгівлі й Міністерства освіти і науки. Вони відповідають за формування політик (норми та регламентація). За закупівлі та контроль якості відповідають Держпродспоживслужба, Антимонопольний комітет, Держаудитслужба, Асоціація дієтологів України. Також до робочої групи увійшла команда експертів ЮНІСЕФ та ідеолог проекту зі зміни культури харчування CultFood Євген Клопотенко. Окремо за реалізацію, контроль та фінансування харчування на місцях відповідають органи місцевого самоврядування та батьки.

Спільно з міжнародними партнерами – Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні та ЮНІСЕФ – розпочато роботу над комунікаційною кампанією щодо здорового харчування. У травні поточного року було підписано Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування. Вона охопить всю країну, триватиме щонайменше впродовж 2021-2022 року та буде впроваджена паралельно з реформою.

Ще один важливий інструмент реформи – великий інформаційний портал. Його завдання – полегшити імплементацію змін та стати ядром кампанії, зібрати максимум корисної інформації про реформу, шкільне харчування, принципи здорового харчування та стати обов’язковим місцем для пошуку інформації для управлінців та учнів, батьків і бізнесу, який хоче долучитись до допомоги школам. Портал розробляється спільно з технічним партнером – компанією Soft Serve. Ресурс буде запущено до початку 2021/2022 навчального року.

«У результаті реформи діти отримують безпечні харчові звички, які залишаться з ними і в дорослому житті. Смачна й цікава їжа сприяє цікавому та якісному навчанню. Батьки – спокійні, адже вони можуть бути впевнені в якості, безпечності та корисності харчування в школах. Школи матимуть більше можливостей для впровадження своїх ідей з організації шкільного харчування. Ми отримуємо суспільство, яке складається зі здорових, свідомих, освічених громадян», – резюмувала дружина Президента.


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *