18.11.2019      290      0
 

День гідності та свободи 2019: коли в Україні відзначають це свято


Свято встановлене з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, а також вшанування патріотизму й мужності громадян.

День гідності та свободи – одне зі знакових державних свят у новітній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. День гідності та свободи у 2019 році: дата Щороку День гідності та свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Свято затверджене указом п’ятого президента України Петра Порошенка від 13 листопада 2014 року “Про День гідності і свободи”.

Фактично воно є наступником свята Дня свободи, яке впродовж 2005-2011 років відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції, однак було скасоване екс-президентом Віктором Януковичем. Метою запровадження пам’ятної дати, згідно із указом, стало утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття. Цього дня вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.

Передумови виникнення Дня гідності та свободи

21 листопада 2013 року на головну площу столиці – Майдан Незалежності – вийшли люди на знак протесту проти рішення уряду часів президентства Віктора Януковича зупинити курс України на євроінтеграцію. У ніч з 29 на 30 листопада силовики жорстоко розігнали на Майдані Незалежності активістів, переважно студентів. Влада пояснювала це бажанням розчистити місце для новорічної ялинки. Застосування грубої сили з боку влади, своєю чергою, спричинило ще більшу хвилю протестів, які переросли в Революцію Гідності.

Відкрите тримісячне протистояння між владою та активістами призвело до чисельних людських жертв. Небесна Сотня – саме так згодом назвали протестувальників, які віддали свої життя заради кращого майбутнього для України. В результаті трагічних подій у центрі Києва був повалений режим Януковича, після чого почалася військова агресія Росії, яка супроводжувалася анексією Криму та окупацією окремих територій Донецької та Луганської областей.

Значення Дня гідності та свободи

Цього року в четвер, 21 листопада, Україна вже шостий рік поспіль відзначатиме День гідності та свободи, що об’єднав дві події, які назавжди змінили історію українського сьогодення. Україна вже заплатила високу ціну за те, що обрала свободу. З вини російського агресора на сьогодні також втрачено тисячі українців, які загинули обороняючи мирне життя, незалежність і територіальну цілісність України. Традиційно 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності, приносять квіти і лампадки до пам’ятних місць, організовують виставки та акції. 

За інформацією
УНІАН


Ваш комментарий

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *